Riskien Maailma

Asentajat joutuivat karmeaan paikkaan - hissi putosi seitsemän kerrosta

14.11.2014

Asentajat putosivat seitsemän kerrosta hissin katolla Kotkassa. Miehet selvisivät kuin ihmeen kaupalla vähäisillä vaurioilla.

Kotkan Karhulassa sijaitsevassa asuinkerrostalossa hissin koneistoa asentamassa olleet työntekijät saivat odotettua nopeamman kyydin alas kuin mitä odottaa saattoi. Miehet olivat hissikorin katolla seitsemän kerroksisen talon ylimmässä kerroksessa, kun jostakin syystä hissi putosi kuiluun.

ILTALEHTI 14.11.2014. NINA LEINONEN

Kyseessä on asuinkerrostalo, jossa korjattiin hissiä.

- Siellä oli kaksi koneenasentajaa vaihtamassa hissikoneistoa hissin katolla, kun hissi lähti liikkumaan kuilussa alaspäin ja meni aivan kuilun pohjalle, Koneen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna Tiri kertaa tapahtunutta Iltalehdelle.

Tiri toteaa helpottuneena, että onneksi hissin kanssa pudonneiden miesten vammat ovat lieviä.

- Molemmat ovat tällä hetkellä kotona. Vammojen yksityiskohtia en voi kommentoida.

Iltalehti tavoitti toisen hissin katolla pudonneen asentajan, mutta hän ei halunnut kommentoida tapahtumia.

Täsmällistä tietoa hissin putoamisnopeudesta ei ole, mutta Tirin mukaan kyseessä ei ollut niin sanottu vapaapudotus. Hän kuitenkin sanoo, etteivät asentajat ole käytännössä pystyneet hissin katolta käsin hidastamaan pudotusta.

Hissi oli korjattavana, koska kyseisen talon putkiremontin myötä hissin koneistoon asti oli mennyt pölyä ja koneisto jouduttiin vaihtamaan. Onnettomuus tapahtui keskiviikkona.

Inhimillinen virhe?

Työtapaturman tutkinta on vielä kesken. Tiri painottaa, että onnettomuus tapahtui korjaustilanteessa eikä hissi ollut normaalikäytössä.

- Tässä on vielä selvittelyt kesken, mutta meillä on suhteellisen hyvä käsitys siitä, mitä on tapahtunut. Tässä on meidän asentajille sattunut valitettava inhimillinen virhe siinä koneiston korjaustyössä, jolloin hissikori lähti liikkumaan, Tiri sanoo.

Hänen mukaansa on mahdotonta, että hissikori putoaa normaalikäytössä vastaavalla tavalla, ja korjaustilanteessakin nyt tapahtunut episodi on erittäin harvinainen.

- Emme tiedä, että vastaavaa olisi aikaisemmin sattunut Suomessa. Tiri sanoo, että jokaisessa työtapaturmassa on aina mahdollisuus vakavampaan lopputulokseen.

- Jokainen tapaturma on tosi vakava. Tällä hetkellä olemme tyytyväisiä, että kaverit ovat kunnossa ja on päästy hyvin pienillä vaurioilla tässä. Tärkeintä on huolehtia, että kaverit ovat saaneet hoitoa.

Torstaina onnettomuuspaikalla on ollut Koneen asiantuntijoita. He ovat myös jutelleet onnettomuudessa mukana olleiden asentajien kanssa.

- Lisäksi selvitetään teknisten asiantuntijoiden toimesta, mikä on tapaturman tekninen syy. Jonkinlaisiin lopputulemiin on jo päästy, mutta tutkimukset jatkuvat vielä. Tirin mukaan onnettomuudesta ei ollut minkäänlaista vaaraa ulkopuolisille kuten talon asukkaille.

05.06.2020Kurssit myös 'etänä' kätevästi webinaareina! FMEA, EN61508, Riskianalyysit, luotettavuustestaus, jne.
04.12.2014Ely-keskus: Kokemäenjoen nikkelipäästö tappoi yli neljä miljoonaa simpukkaa
14.11.2014Asentajat joutuivat karmeaan paikkaan - hissi putosi seitsemän kerrosta
16.09.2014Tutkahäiriö rikkinäisestä laitteesta
10.09.2014Pohjois-Saksassa on tapahtunut iso räjähdys kemian tehtaalla
12.05.2014Tuotantolinjalla ilmeni "odottamaton vika"
09.04.2014Toyota kutsuu 15 000 autoa tarkastuksiin Suomessa
26.03.2014Sojuzilla ongelmia avaruudessa
12.03.2014Autot: Huippumerkkejäkin hylkäyslistan hännillä
24.01.2014Hei, maailma! ? Rosetta-luotain heräsi horroksesta

Siirry arkistoon »